ESG-raportointi

ESG-raportointi

ESG- eli kestävyysraportoinnin viitekehys on jatkuvassa murroksessa. BDO:n kokeneet asiantuntijat auttavat sinua tunnistamaan raportointikehyksen, joka vastaa parhaiten yrityksesi tarpeita. Raportoinnin laajuuteen vaikuttavat esimerkiksi lainmukaiset vaatimukset, arvoketjusta nousevat tarpeet ja toimialakohtaiset normit. 

Vastuullisuusselvityksissä on monia ilmastoon liittyviä vaatimuksia. Tarjoamme ilmastoon liittyviä toimeksiantoja vastuullisuusraportoinnin yhteydessä. Lue lisää ilmastoriskeihin liittyvistä palveluista.

Kaksoisolennaisuusanalyysi eli DMA (Double Materiality Assessment) on työkalu, jonka avulla autamme yritystäsi tunnistamaan sen vaikutukset sekä liiketoiminnan riskit ja mahdollisuudet toimialalla ja nykyisessä markkinatilanteessa. Analyysi voidaan toteuttaa joko CSRD-raportoinnin tai strategisen toiminnan tueksi.

DMA on keskeinen osa CSRD-raportointia, ja se muodostaa perustan lopulliselle raportoinnille. Hyvin suunnitellun ja toteutetun DMA-analyysin avulla helpotamme raportoinnin seuraavia vaiheita ja varmistamme, että raportointi on merkityksellistä ja linjassa yrityksesi liiketoimintastrategian kanssa.

Lähestymme kaksoisolennaisuusanalyysia ihmisläheisesti ja sidosryhmiä osallistaen. Kokeneet konsulttimme perehtyvät huolellisesti yrityksesi toimintaan, sidosryhmiin ja arvoketjuun sekä niistä aiheutuviin vaikutuksiin, riskeihin ja mahdollisuuksiin. Lopputuloksena yrityksesi saa liiketoiminnan ja raportointitarpeiden kannalta olennaisimmat vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet, käytännön toimenpide-ehdotukset sekä selkeän dokumentaation, joka auttaa jatkamaan vastuullisuustyötä. 

EU:n CSRD-direktiivi (Corporate Sustainability Reporting Directive) asettaa yrityksille entistä tiukemmat vaatimukset vastuullisuusraportointiin. Se edellyttää yrityksiä raportoimaan kestävyystekijöistään entistä kattavammin ja läpinäkyvämmin. CSRD-direktiivin mukaisen kestävyysraportin tulee noudattaa ESRS-standardeja (European Sustainability Reporting Standards), jotka tuovat raportointiin yhtenäisyyttä, läpinäkyvyyttä ja vertailukelpoisuutta. Samalla ne kuitenkin asettavat yrityksille tarkkoja vaatimuksia raportin sisällön, rakenteen ja tietojen esittämistavan suhteen.

Markkinatilanteen ja sidosryhmiesi vaatimusten perusteella autamme yritystäsi arvioimaan, onko ESRS-standardien mukainen raportointi hyvä valinta yrityksesi vapaaehtoiseksi kestävyysraportoinnin muodoksi.

Voimme tukea yritystäsi kestävyysraportoinnissa monin eri tavoin. Voimme tuottaa raportoinnin sisällön kokonaisvaltaisesti tai tarjota konsultoivia palveluja, kuten sparrausta ja koulutusta raportoinnin tueksi. Autamme yrityksiä tuottamaan laadukasta ja vaikuttavaa raportointisisältöä, joka täyttää ESRS-vaatimukset ja tukee yrityksen vastuullisuusviestintää kokonaisvaltaisesti.  

Vapaaehtoinen raportointiviitekehys PK-yrityksille VSME (Voluntary Sustainability Reporting Standard for non-listed SMEs) on nousemassa tarpeelliseksi raportoinnin kulmakiveksi useille yrityksille. VSME koostuu kahdesta osasta: perusmoduulista ja laajennetusta moduulista.

Voimme auttaa yritystäsi useissa raportin toteutuksen vaiheissa, kuten raportoinnin laajuuden valitsemisessa ja tiettyjen aihealueiden koulutuksissa. Erityisesti, jos yrityksesi on jo tehnyt DMA-analyysin, on tärkeää maksimoida arvonluonti raportin toteuttamisvaiheessa.

Keskustelemme mielellämme mahdollisten eri vaihtoehtojen suunnittelusta ja toteutuksesta. 

EU-taksonomian tarkoitus on auttaa yritystä osoittamaan vastuulliset toimintonsa sidosryhmilleen sekä rahoituslaitoksille. Raportoimalla EU-taksonomian alaisesta toiminnasta yritys voi saada esimerkiksi lainaa edullisemmilla rahoitusehdoilla.

EU-taksonomia on osa CSRD-implementointiprosessia, ja se keskittyy ESRS-standardien ympäristöosioihin. Poiketen ESRS-standardeista, EU-taksonomiassa ilmastonmuutosta tarkastellaan kahdessa osassa: 1. ilmastonmuutoksen hillintä ja 2. ilmastonmuutokseen sopeutuminen. Muut EU-taksonomian osa-alueet ovat 3. vesivarojen ja merten luonnonvarojen kestävä käyttö ja suojelu, 4. siirtyminen kiertotalouteen, 5. ympäristön pilaantumisen ehkäiseminen ja vähentäminen sekä 6. luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemien suojelu ja ennallistaminen.

Jotta yrityksen toiminta tai osa sen toiminnasta voi täyttää EU-taksonomian vaatimukset, sen on täytettävä tietyt määritellyt kriteerit.

  • Ensimmäisenä askeleena selvitetään yrityksen toiminnan EU-taksonomiakelpoisuus eli kuuluuko se EU-taksonomia-asetuksen piiriin.
  • EU-taksonomiakelpoisen toiminnan osalta ryhdytään seuraavaksi tarkastelemaan, edistääkö toiminta merkittävästi jonkun ympäristötavoitteen saavuttamista.
  • Kriteerit täyttävän toiminnan osalta tarkastellaan seuraavaksi, että nämä toimet eivät aiheuta merkittävää haittaa (”Do No Significant Harm”, DNSH) millekään muulle ympäristötavoitteelle (1–6). 
  • Viimeisessä vaiheessa tarkastellaan, että sosiaaliset vähimmäistason suojatoimet täyttyvät.

Tarjoamme taksonomia-asetuksen vaatimat toimet kattavana pakettina tai osallistumalla yrityksesi EU-taksonomiaprojektiin tukena. Jatkossa mahdollisen vapaaehtoisen EU-taksonomiaraportoinnin osalta voimme auttaa yritystäsi tunnistamaan tarvittavat raportoitavat osa-alueet tehokkaan raportoinnin varmistamiseksi. Palveluihimme kuuluvat myös EU-taksonomiaan liittyvät koulutus- ja varmennuspalvelut. 

Vastuullisuusteemat ja kestävyysraportointi ovat nykyään ratkaisevia tekijöitä, jotka vaikuttavat asiakkaiden, kumppanien sekä sijoittajien päätöksentekoon ja vahvistavat yrityksesi kilpailuasemaa markkinoilla. EU:n kestävyysraportointidirektiivin (CSRD) ja ESRS-standardisarjan mukainen kestävyysraportointi tarjoaa kattavan näkymän yrityksesi ympäristö-, sosiaalisiin ja hallinnollisiin vaikutuksiin.

Tavoitteenamme on auttaa yritystäsi ymmärtämään vastuullisuuden ja kestävyysraportoinnin merkitys. Avullamme yrityksesi saa selkeät ohjeet vastuulliseen toimintaan ja pystyy hyödyntämään vastuullisuuden tarjoamat mahdollisuudet.

Tutustu myös ESG-strategiaan.

.

Vesa Vuorinen

Partner, Head of IFRS and Sustainability Reporting
Yhteystiedot