Ilmastopalvelut

Ilmastopalvelut

Ilmastopalvelumme sisältävät kattavan valikoiman työkaluja ja ratkaisuja, jotka auttavat yritystäsi siirtymään kohti kestävämpää liiketoimintaa ja lisäämään sijoittajien ja rahoittajien luottamusta. 

Palveluihimme kuuluvat asiakaskohtaisesti räätälöidyt:   

  • Net Zero tai ilmastotiekartat ja ESRS:n mukaiset siirtymäsuunnitelmat päästövähennystavoitteineen
  • päästölaskenta GHG-protokollan mukaisesti
  • tuotekohtaiset hiilijalanjäljet tai -kädenjäljet
  • ilmastoskenaariot ja resilienssianalyysi
  • EU-taksonomiastrategia ja seurantajärjestelmät.
Erikoistuneet ja kokeneet asiantuntijamme ovat valmiina auttamaan. Suunnitellaan yhdessä yrityksellesi suunnitelma, jonka avulla saavutamme kestävyystavoitteet tehokkaasti ja vaikuttavasti.  

Hiilijalanjäljen laskenta on yrityksen ilmastotyön perusta, jossa mitataan organisaation, tuotteen tai palvelun aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt. Laskennan avulla autamme organisaatiotasi tunnistamaan päästölähteet, asettamaan vähennystavoitteita ja kehittämään strategioita ympäristövaikutusten pienentämiseksi. Päästölaskenta mahdollistaa samanaikaisesti muidenkin kestävyyden osa-alueiden tarkastelun ja optimoinnin. Voimme esimerkiksi yhdistää laskentaan mukaan arvoketjuoptimoinnin, resurssitehokkuuden tai jätteen minimoinnin.

Käytämme päästölaskennassa GHG-protokollaa, joka on yleisin päästölaskennassa käytetty standardi. Se tarjoaa yhtenäisen lähestymistavan päästöjen laskentaan ja raportointiin, ja se jakaa päästöt kolmeen pääluokkaan: Scope 1, Scope 2 ja Scope 3. Näiden avulla organisaatiot voivat arvioida ja hallita kaikkia omia ja arvoketjunsa päästöjä.

Scope 1, 2 ja 3 laskenta tarkoittaa eri osa-alueiden päästöjen arviointia. Scope 1 kattaa suorat päästöt, jotka syntyvät organisaation omasta toiminnasta, esimerkiksi polttoaineen polttamisesta yrityksen omissa ja hallinnoimissa laitoksissa sekä ajoneuvoissa. Scope 2 sisältää ostetun energian, kuten sähkön, kaukolämmön ja kaukojäähdytyksen, epäsuorat päästöt. Scope 3 on laajin ja kattaa kaikki muut epäsuorat päästöt, kuten toimittajien ja asiakkaiden toiminnasta aiheutuvat päästöt arvoketjussa.  Scope 3 on usein organisaation suurin päästölähde.

Tarjoamme koko organisaation tasoista scope 1, 2 ja 3 -päästölaskentaa sekä tuotekohtaista päästölaskentaa. Kasvihuonekaasupäästöt voidaan laskea myös esimerkiksi yksittäiselle tilaisuudelle, skenaariolle tai päästövähennystavoitteelle. Tuemme yritystäsi myös päästöjen ja päästötavoitteiden seurannan toteuttamisessa.  Päästöjen lisäksi voimme laskea hiilikädenjäljen, eli kuinka paljon organisaation toiminta, esimerkiksi energiatehokkaan tuotteen valmistaminen, vähentää asiakkaan päästöjä. 

Ilmastoskenaariot havainnollistavat minkälaisia riskejä ja mahdollisuuksia ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen liittyy. Ne auttavat hahmottamaan tulevaisuutta ja arvioimaan, miten yrityksesi toimintaympäristö muuttuu erilaisissa ilmastonmuutoksen tilanteissa yhdistettynä asettamaasi poliittiseen kunnianhimotasoon. 

Tarjoamme yrityksellesi räätälöidyn skenaarioanalyysin, joka auttaa ymmärtämään ilmastonmuutoksen riskejä ja mahdollisuuksia yrityksellesi. Analyysi pohjautuu TCFD:n (2017) suosituksiin, on yhteensopiva ESRS:n kanssa ja tukee kaksoisolennaisuusanalyysiä. Voimme myös luoda omia skenaarioita, jotka auttavat vastaamaan yrityksesi täsmäkysymyksiin ja tukevat strategian kehittämistä. 

Ilmastonmuutoksen resilienssianalyysi on työkalu, joka auttaa ymmärtämään, miten ilmastonmuutoksen aiheuttamat paineet ja riskit vaikuttavat yrityksesi kykyyn sopeutua muutoksiin. Analyysi auttaa myös löytämään toimia, joilla voit vähentää taloudellisia tappioita ja hyödyntää mahdollisuuksia. Tällöin puhutaan resilienssisuunnitelmasta. Suunnitelman tarkoituksena on analysoida, miten hyvin yritys pystyy suojaamaan toimintansa ja omaisuutensa ilmastonmuutokseen liittyviltä riskeiltä, miten taloudellista riskiä voidaan vähentää ja millaisia resursseja riskien hallintaan tarvitaan. 

Resilienssisuunnitelma täydentää skenaarioanalyysiä ja vähähiiliseen toimintaan siirtymistä, pienentäen riskejä ja hyödyntäen mahdollisuuksia, joita eri skenaarioissa nousee. Resilienssianalyysi käyttää ilmastoskenaarioita ennustamaan tulevia ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja tunnistamaan kohdat, joissa resilienssi on heikko. Ilmastoskenaariot tarjoavat siis perustan resilienssianalyysille, koska ne auttavat tunnistamaan mahdolliset riskit sekä kehittämään kestäviä ratkaisuja, jotka parantavat yrityksen sopeutumiskykyä ilmastonmuutoksen haasteisiin.  

Autamme yritystäsi resilienssianalyysin tekemisessä ja seurannassa. Analyysi voidaan ottaa käyttöön esimerkiksi uusia toimintaperiaatteita käyttöönottaessa ja ilmastostrategioiden suunnittelussa. Paras riski on ennakoitu ja vältetty riski.

Tuemme yritystäsi ilmastotiekartan eli vähähiilistymisen tiekartan tekemisessä hiilineutraalius- eli Net Zero tavoitteen saavuttamiseksi.  

Hiilineutraalius tarkoittaa tilaa, jossa kasvihuonekaasupäästöjen ja -nielujen yhteisvaikutus on nolla, eli yrityksen toiminta ei muuta ilmakehän kasvihuonekaasupitoisuutta. Tämä saavutetaan vähentämällä ja kompensoimalla koko arvoketjussa syntyviä päästöjä. Usein tämä tarkoittaa arvoketjun optimointia, joka voi olla monitavoitteista ja pyrkiä esimerkiksi samalla pienentämään toimintakustannuksia ja hyödyntämään uusia liiketoimintamahdollisuuksia.  

CSRD:n vaatima siirtymäsuunnitelma sisältää laskettujen päästöjen (scope 1, 2 ja 3) perusteella asetetut toimialakohtaiset päästövähennystavoitteet (esim. energia, liikenne ja teollisuus), jotka rajoittavat ilmastonmuutoksen etenemisen 1,5 asteeseen. Siirtymäsuunnitelma sisältää konkreettiset toimenpiteet, resurssoinnin ja aikataulun tavoitteiden saavuttamiseksi. Olipa tavoitteenasi täyttää CSRD:n vaatimukset tai luoda kokonaisvaltainen ilmastostrategia, tuemme yritystäsi vastaamaan sääntelyynvähentämään ilmastoriskejä sekä parantamaan yrityksesi kilpailukykyä kestävyysperusteisilla markkinoilla.

.

Vesa Vuorinen

Partner, Head of IFRS and Sustainability Reporting
Yhteystiedot