Yrityskauppojen odotetaan piristyvän – nyt on oikea hetki suunnitella seuraavia askelia

Yrityskauppamarkkinoilla on viime aikoina ollut tavallista hiljaisempaa, mutta tänä vuonna näkyvissä on uutta sykettä. Korkojen odotetaan laskevan, pääomasijoittajat aktivoituvat ja tietyillä aloilla kauppaa käydään jo vilkkaasti.

Yrityskauppamarkkinoilla koettiin koronapandemian jälkeen hetkellinen huippukausi, kun korkotaso laski ja usko talouskasvuun oli vahvaa. Yrityskauppojen määrässä koettiin huippu vuoden 2022 tienoilla, minkä jälkeen volyymit lähtivät laskuun. Geopoliittinen epävarmuus, energiakriisit, inflaation kiihtyminen ja korkotason nousu heikensivät aktiviteettia merkittävästi.

BDO:n uusimman, neljännesvuosittain julkaistavan M&A-katsauksen mukaan globaalien pk-sektorin yrityskauppojen määrä laski vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla alle 5 600 kauppaan, mikä tarkoittaa noin 7 % laskua. Edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna lasku oli kuitenkin maltillisempi, vain 3 %.

Pohjoismaissa vuoden 2024 jälkimmäinen puolisko oli erityisen haastava: pk-sektorin yrityskauppojen määrä laski 22 %, ja kauppojen arvo pieneni 14 %. Vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla toteutettiin yhteensä 196 yrityskauppaa, joiden yhteenlaskettu arvo oli 14,0 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Koko vuoden osalta Pohjoismaiden markkinoilla nähtiin kuitenkin pientä elpymistä: kauppamäärä kasvoi 2 %, ja kauppojen arvo nousi 14 %.

Tällä hetkellä markkinoilla näkyykin piristymisen merkkejä.

”Korot ovat lähteneet laskuun, ja tämän odotetaan elvyttävän yrityskauppoja loppuvuotta kohden”, kertoo Jan Kovero BDO:n Deal Advisory -liiketoiminnasta.

Erityisesti pääomasijoittajien liikkeet vaikuttavat markkinatilanteeseen. Kun pörssilistautumisia ja muita irtautumismahdollisuuksia on ollut niukasti, sijoittajat ovat keskittyneet enemmän nykyisiin kohteisiinsa uusien hankkeiden sijaan. Nyt pysähtyneisyyden aika saattaa olla päättymässä.

 ”Odotukset ovat korkealla sen suhteen, että pääomasijoittajat aktivoituvat jälleen, kun IPO-ikkuna avautuu”, Kovero uskoo.

Tietyt toimialat ovat jo nosteessa

Tilanne yrityskaupoissa on näkynyt eri tavoin eri sektoreilla. Esimerkiksi rakentamiseen ja asuinkiinteistöihin liittyvät yrityskaupat ovat olleet lähes pysähdyksissä.

”Asuinrakentamisen puolella on ollut hiljaista, mutta toisaalta korjausrakentamiseen ja infrarakentamiseen liittyvät yritykset ovat säilyttäneet kiinnostavuutensa sijoittajien silmissä,” pohtii Kovero.

Samaan aikaan teknologia- ja ohjelmistoyritykset pitävät sitkeästi pintansa yrityskaupparintamalla.

”Digitalisoituminen on niin vahva trendi, että SaaS- ja IT-palveluyrityksille riittää kysyntää heikommassakin taloustilanteessa”, Kovero toteaa.

Erityisen kiinnostavaksi on noussut teknologian ja vastuullisuuden yhdistäminen – ESG-teemoihin liittyvät ohjelmistot ja raportointipalvelut ovat nyt haluttua kauppatavaraa. Myös puolustusteollisuus on noussut kuumaksi sektoriksi.

”Suomalaiset ja ulkomaiset sijoittajat ovat entistä kiinnostuneempia puolustusteollisuuteen liittyvistä yrityksistä”, Kovero kertoo. Kiinnostus koskee paitsi perinteistä ase- ja varusteteollisuutta, myös puolustukseen liittyviä infrastruktuuri- ja tietoturvapalveluita.

”Yrityskaupat ovat keskeinen keino luoda kasvua ja omistaja-arvoa. Huolellinen valmistautuminen parantaa kaupan onnistumismahdollisuuksia.”

Jan Kovero

Terveydenhuoltoon ja sote-palveluihin kytkeytyviä yrityksiä kohtaan löytyy vahvaa kiinnostusta, ja etenkin etäterveyspalvelut herättävät ostointoa. Samalla epävarmuustekijät varjostavat alaa.

”Lyhyellä aikavälillä aluevaalit saattavat aiheuttaa varovaisuutta markkinoilla. Niiden jälkeen hyvinvointialueet joutuvat tekemään päätöksiä, kehittämään toimintaa ja tekemään investointeja, mikä vilkastuttaa varmasti myös yrityskauppoja”, Kovero arvioi.

Loppuvuosi näyttää kauppojen suhteen lupaavalta

Mikäli suurempia geopoliittisia yllätyksiä ei tule, yrityskauppojen odotetaan vilkastuvan loppuvuotta kohden. Etenkin sote-alan yrityksille povataan vauhtia markkinoilla.

BDO on tilastojen mukaan sekä globaalisti että Pohjoismaissa aktiivisin neuvoja yrityskaupoissa. BDO auttaa erityisesti omistajavetoisia ja perheyrityksiä yrityskaupoissa ja sukupolvenvaihdoksissa.

”Nyt kun yrityskauppamarkkinat ovat piristymään päin, on monessa yrityksessä hyvä hetki miettiä omaa tilannetta. Onko yritys hyvässä myyntikunnossa? Olisiko aika kasvaa ja päästä uusille markkinoille yritysoston myötä?” pohtii Kovero.

”Yrityskaupat ovat keskeinen keino luoda kasvua ja omistaja-arvoa. Huolellinen valmistautuminen parantaa kaupan onnistumismahdollisuuksia”, Kovero opastaa.