Sote-kiinteistöjen vuokrasopimusneuvottelujen viivästyminen rasittaa kuntia
Sote-kiinteistöjen vuokrasopimusneuvottelujen viivästyminen rasittaa kuntia
Kuntien sote- ja pela-kiinteistöistään solmimien vuokra-asetuksen mukaisten määräaikaisten vuokrasopimusten viimeinen vuosi on käsillä. Monista kunnista on kuulunut, että vuokrasopimusneuvottelut hyvinvointialueiden kanssa ovat siirtyneet koko ajan myöhemmäksi, eikä yhden vuoden optiovuotta tulla käyttämään. Kunnilla on edelleen käsissään kysymys, mitä kiinteistöjä hyvinvointialue vuokraa jatkossa käyttöönsä ja millä ehdoin.
Yhtiöittäminen on syytä olla tehtynä vuoden 2026 alkuun mennessä
Viivästyneet neuvottelut hyvinvointialueiden kanssa aiheuttavat kunnille päänvaivaa. Samalla, kun kiinteistöjen tulevaisuus ja näkymä vuokratuotoista sekä ylipäätään palveluiden jatkuvuudesta on auki, tulee näiden kiinteistöjen yhtiöittäminen olla toteutettuna vuoden 2026 alkuun mennessä. Tämä edellyttää kunnilta vielä paljon valmistelua ja päätöksentekoa, jota ei helpota valtuustokauden päättyminen ja kuntavaalit huhtikuussa 2025.
Päätöksenteko vie aikaa ja sen reunaehdot tulee selvittää
Kuntien tulee päättää, mihin yhtiöön ja millä toteutustavalla kiinteistöt siirtyvät sekä miten niiden ylläpito ja hallinnointi järjestetään jatkossa. Päätöksenteko edellyttää yhtiöittämisten juridisten reunaehtojen selvittämistä sekä taloudellista mallinnusta. Mallinnuksen avulla pystytään arvioimaan, miten yhtiöittäminen ja yhtiöittämistavat vaikuttavat vastaanottavan yhtiön sekä emokunnan talouteen. Selvitystyö voidaan kuitenkin aloittaa, ja suositellaan aloitettavan, jo ennen kuin hyvinvointialueen kanssa on päästy sopuun vuokrauksesta.
Jotta yhtiöittämisprosessi saadaan kokonaisuutena maaliin vuoden 2025 aikana, kuntien on syytä alkaa selvittää yhtiöittämiseen liittyviä asioita mahdollisimman pian.