Kuntien korkoympäristö muutoksessa – aika päivittää rahoituspolitiikka ja analysoida lainasalkku
Kuntien korkoympäristö muutoksessa – aika päivittää rahoituspolitiikka ja analysoida lainasalkku
Rahoitustoiminnan periaatteista päättäminen on valtuuston vastuulla
Valtuuston tehtäviin sisällytettiin rahoitustoiminnan periaatteista päättäminen vuonna 2021 (kuntalaki 14 §). Tämän jälkeen useat kunnat ovat laatineet tai päivittäneet oman rahoituspolitiikkansa. Lain muutoksen tavoitteena on tehostaa kuntien talouden riskienhallintaa rahoituksen hankinnassa.
Selkeästi kirjatut periaatteet ovat keskeisiä päätöksenteon sujuvoittamiseksi ja taloudellisten riskien hallinnan parantamiseksi
Rahoituspolitiikka on kunnan rahoituksen hankintaa ohjaava dokumentti, jonka avulla voidaan tehdä perusteltuja ja kunnan tavoitteita palvelevia käytännön päätöksiä rahoituksesta.
Rahoituspolitiikassa linjataan kunnan vieraan pääoman hankinnan keskeiset periaatteet ja raamit. Minkä tyyppistä rahoitusta käytetään ja millaisia rahoitus- ja johdannaisinstrumentteja voidaan hyödyntää sekä määritellään toimivaltaiset viranomaiset rahoitustoimenpiteiden toteuttamiseen ja kuvaillaan strategiat rahoitusriskien, kuten korkoriskin hallitsemiseksi.
Selkeästi kirjatut periaatteet lisäävät kunnan rahoitustoiminnan suunnitelmallisuutta sekä tekee päättämisestä läpinäkyvämpää ja tehokkaampaa. Rahoituspolitiikka auttaa kuntaa tunnistamaan mahdolliset rahoitusriskit ja suunnittelemaan toimintatavat niiden hallintaan.
Kunnan lainasalkun analyysi tukee kunnan talouden suunnittelua sekä päätöksentekoa
Korkotason muutokset kannustavat kuntia tarkastelemaan lainasopimuksia tarkemmin
Viime vuosina kohonnut korkotaso on näkynyt myös kuntien rahoituskustannuksissa, vaikka keskimäärin kuntien suojausaste onkin ollut hyvällä tasolla. Suojausten päättyminen tulee kuitenkin lisäämään kuntasektorin rahoituskuluja tulevina vuosina, vaikka korkojen kehitys näyttäisi kääntyneen kesällä laskusuuntaan.
Korkomarkkinoiden heilahtelut nostavat esiin mm. kysymyksen, minkä korkosidoksen valitseminen uusille lainoille on suositeltavaa. Kun kunnat kamppailevat korkean investointitarpeen, kasvavien menojen ja säästöpaineiden kanssa, rahoitussuunnittelun rooli taloussuunnittelussa muodostuu yhä keskeisemmäksi.
Lainasalkkuanalyysi tarjoaa kokonaisvaltaisen katsauksen kunnan lainasalkun rakenteeseen ja sen kehittymiseen
Lainasalkkua on syytä tarkastella säännöllisesti niin talouden suunnittelun kuin raportoinninkin näkökulmasta. Lainasalkun analyysilla luodaan perusteellinen katsaus nykyisiin rahoitussopimuksiin sekä kartoitetaan suunnitteilla olevien lainannostojen ja korkojen kehityksen vaikutuksia lainasalkkuun.
Analyysi havainnollistaa muun muassa kunnan lainanhoitokustannusten, suojausasteen sekä lainojen erääntymisen ja jälleenrahoitusriskin kehittymistä. Analyysi tuo myös esille, miten kunta on nykyisellään varautunut rahoitusriskeihin, kuten korkokustannusten nousuun, sekä miten riskienhallinta on toteutunut käytännössä. Analyysin avulla kunta voi suunnitella tuleviin lainannostotarpeisiin liittyviä ratkaisuja ja hahmottaa miten uusi nostettava rahoitus vaikuttaa kunnan korkomenoihin vaihtoehtoisilla rahoitusratkaisuilla ja korkosidoksilla.