Sukupuolikiintiöt mullistavat pörssiyhtiöiden hallitukset: EU:n uusi direktiivi voimaan 2026
Sukupuolikiintiöt mullistavat pörssiyhtiöiden hallitukset: EU:n uusi direktiivi voimaan 2026
Euroopan parlamentin vuonna 2022 hyväksymä direktiivi sukupuolikiintiöistä pörssiyritysten hallituksissa etenee nopeasti kohti toimeenpanoa. Uudistus koskee kaikkia EU:ssa toimivia yli 250 hengen listattuja yrityksiä eli pörssiyhtiöitä.
Direktiivi tarkoittaa käytännössä sitä, että aliedustettua sukupuolta täytyisi jatkossa olla vähintään 40 prosenttia hallituksen jäsenistä. Siirtymäaikaa yrityksille on annettu kesäkuuhun 2026 asti. Tämän jälkeen 40 prosenttia listayhtiöiden toimivaan johtoon kuulumattomista johtokuntien jäsenistä tai 33 prosenttia kaikista johtokuntien jäsenistä tulisi olla aliedustettua sukupuolta. Käytännössä uudistus tarkoittaisi Suomessa siis hallitusten naiskiintiötä, sillä valtaosa yritysten hallitusjäsenistä on tällä hetkellä miehiä.
Direktiivin soveltamisen ulkopuolella ovat pienet yhtiöt sekä pörssiin listaamattomat yritykset. Myöskään valtionyhtiöitä sääntö ei ulotu koskemaan. Direktiivi on rajattu koskemaan yritysten hallitusten ja hallintoneuvostojen hallitusjäseniä, ei esimerkiksi siis yritysten johtoryhmiä.
Direktiivin vaikutukset ja toimeenpano Suomessa
Pitkään - käytännössä lähes 10 vuotta - valmistellun direktiivin voimaantulo ei kuitenkaan vielä sellaisenaan aseta Suomelle vaatimuksia. Direktiivi tulee siirtymäaikana implementoida jokaiseen EU-maahan osaksi kansallista lainsäädäntöä. Jos lain asettamat tavoitteet eivät täyty, jokainen EU-jäsenmaa päättää itse, mitä seuraamuksia lain noudattamatta jättämisestä yhtiölle voi seurata.
Monet yritykset pohtivatkin jo nyt, miten koota paras mahdollinen ja lain vaatimukset täyttävä hallitus. Tämä ei tosin johdu pelkästään nopeasti etenevästä lainsäädäntömuutoksesta, vaan myös ilmapiirin, asenteiden ja keskustelun muutoksesta.
Lisää naisia, diversiteettiä ja monimuotoisuutta on siis odotettavissa hallituksiin lähivuosina. Viisas päättäjä sekä hallituslainen pitää jo nyt silmät auki muutokselle sekä sen mukanaan tuomille uusille mahdollisuuksille.
Miten ennakoida tulevaa muutosta käytännössä?
- Yritykset voivat tarjota koulutusohjelmia ja mentorointia naisille, jotka ovat kiinnostuneita hallituspaikoista. Tämä auttaa kehittämään tarvittavia taitoja ja verkostoja.
- Yritysten tulisi varmistaa, että rekrytointiprosessit ovat avoimia ja läpinäkyviä. Tämä tarkoittaa selkeiden kriteerien asettamista ja niiden noudattamista, jotta kaikki pätevät ehdokkaat tulevat huomioiduiksi.
- Hallituslaiset voivat aktiivisesti laajentaa verkostojaan ja etsiä potentiaalisia osaajia eri toimialoilta. Tämä voi tapahtua esimerkiksi osallistumalla alan tapahtumiin ja seminaareihin.
- Myös naisten itse kannattaa olla hereillä: verkostoituminen, oman osaamisen kehittäminen sekä kiinnostuksen ilmaiseminen hallitustyötä kohtaan ovat hyviä keinoja oman hallitusuran edistämisessä.