Uteliaisuus vei ammattikaukalosta erityistarkastajaksi

Vaikeinta on vetää täysillä mutta rennosti. Muistan kuulleeni Jukka Jaloselta tämän lauseen. Tähän pyrin sekä ammattilaisjääkiekkoilijana että työssäni erityistarkastusten parissa”, Olli Korkeavuori kertoo.

BDO:lla teemme tiukkaa asiantuntijatyötä, laatutaso on korkea ja työ on aikataulutettua. Mutta yhtä tärkeää on pystyä tekemään rennosti ja luottaa itseensä.

Olli Korkeavuori tekee työkseen erityistarkastuksia, joita suorittaa Suomessa vain muutama tilintarkastusyhteisö. Harvinaisen alan asiantuntijaksi Olli on suunnannut poikkeuksellista reittiä jääkiekkouran ja kahden maisteritutkinnon kautta.

Ammattilaisjääkiekkoa Olli pelasi 7,5 vuotta SM-liigassa ja 5 vuotta Mestiksessä, sekä vuoden Ruotsissa ja Itävallassa. Peliuran loppupuolella hän pääsi toisella yrittämällä pääsykokeiden kautta Tampereelle opiskelemaan kauppatieteitä.

Lukiossa ainoa tavoite oli, että saisin lakin päähän ja kivat juhlat, sillä todelliset päämääräni olivat urheilussa. Jääkiekkoammattilaisena sain elää pienen pojan unelmaa. Aina oli ajatus, että jotain pitää peliuran jälkeen tehdä, mutta 20–30-vuotiaana se ei ollut kovin voimakas. Silloin ehti elää hetkessä, kun oli hyvä perusluottamus, että jotain varmasti löytyy.

Ammattipelaaja tottui tulospaineeseen 

Ollin mielestä missään asiantuntija-ammatissa ei pääse eroon siitä, että paine on läsnä. Se pitää vain osata sulkea ulkopuolelle ja keskittyä tekemiseen.

”Eihän sitä jäälläkään mieti, saanko sopimuksen ensi vuodeksi ja miten maksan asuntolainan, ei peli siitä synny. Tulospaineista huolimatta fokus piti pistää pelaamiseen ja luottaa siihen, että kun teen asiat hyvin, se tuottaa hyviä tuloksia.”

BDO:n erityistarkastustiimissä Olli on saanut ottaa vastuuta heti alusta alkaen. Työtä on määrällisesti sopivasti ja hallinnan tunne on säilynyt. Tiimissä on positiivisen kannustava ja turvallinen ilmapiiri sekä mukavat työkaverit, joilta saa apua.

”En viihtyisi, jos ilmapiiri olisi taistele tai pakene -osastoa. Jatkuvassa kiireessä ja paineessa harvoin syntyy uutta ja luovaa.” 

Maksukyvyttömäksi joutuneen yrityksen data kertoo paljon

Erityistarkastukset liittyvät pääasiassa konkursseihin ja yrityssaneerauksiin. Asioita selvitetään tyypillisesti 2-3 vuoden taakse ja raportoidaan, mitä yrityksessä on tapahtunut, löytyykö muun muassa takaisinsaantiperusteita, onko viitteitä velallisen rikoksista tai onko kirjanpito laadittu asianmukaisesti. Kyse voi olla esimerkiksi siitä, onko jotain velkojia tai lähipiiriä suosittu, onko tehty väärinkäytöksiä tai toimittu muuten lainvastaisesti. Erityistarkastus varmistaa, että insolvenssitilanteeseen johtaneet tapahtumat selvitetään ja kaikki osapuolet huomioidaan.

Ollin mielestä kiinnostavan työstä tekee se, että siinä pääsee perehtymään mm. eri toimialojen liiketoimintamalleihin, ansaintalogiikkaan ja rahoitukseen. ”Toki useimmiten vasta yrityksen elinkaaren loppuvaiheessa, mutta työssä voi kääntäen oppia paljon.” 

Erityistarkastuksessa tarkastetaan läpileikkaavasti hallintoa, kirjanpitoa ja muuta toimintaa, jotta saadaan selville, mitä on tehty ja miksi liiketoiminta on lähtenyt väärään suuntaan. 

”Työnantaja tukee mahdollista halukkuutta laajentaa osaamista muihin erityisaloihin talon sisällä.”

Empatiakyky entisiä yrittäjiä ja yrityksen johtoa kohtaan on tärkeää. ”Ihmiset ovat pääsääntöisesti yrittäneet parhaansa, ja silti työ on lopulta epäonnistunut. Yritän tuoda esiin, että me tässä teemme työmme ja yritämme saada homman selvitettyä ja pakettiin. Emme ole tuomareita, teemme vain selvityksen ja muut sitten päättävät, johtaako se johonkin.”

Välillä havaitaan, että yrityksen vastuuhenkilöt ovat tahallaan tehneet väärinkäytöksiä tai jopa rikoksia, mutta nämä tapaukset ovat vähemmistössä.

”Huomaan ajattelevani, että erityistarkastuksella voisi olla preventiivinenkin vaikutus. Voisimmeko estää väärinkäytöksiä, jos paremmin tiedettäisiin, että mahdollisessa insolvenssitilanteessa voidaan tehdä erityistarkastus ja että mahdollinen väärinkäytös tulee todennäköisesti ilmi ja johtaa vastuuseen”, Olli pohtii.

”On myös positiivisia tapauksia. Saneeraustarkastuksessa saattaa käydä niin, että sen perusteella löytyy ratkaisu ongelmiin ja yritys päätyy takaisin toimintakykyiseksi. Työpaikat voidaan säilyttää ja velkojat saavat enemmän kuin konkurssitilanteessa. Tuomioistuin ja pesänselvittäjät perustavat arvionsa osittain meidän raporttiimme arvioidessaan, onko mahdollista saada yritys vielä saneerausohjelman avulla toimivaksi.”

Väitöskirja tekeillä työn ohessa

Olli on opiskellut maisteriksi sekä kauppatieteissä Tampereella että oikeustieteessä Turussa. Opintojen aikana ja välissä hän on tehnyt töitä kiinteistönvälittäjänä, tilintarkastuksen asiantuntijana ja liikejuridiikan asianajotoimistossa.

Taustojen ja teorioiden yhdistäminen on aina kiinnostanut Ollia, joka parhaillaan tekee työn ohessa väitöskirjaa oikeustieteelliseen, aiheenaan maksukyvyttömyys yrityssaneerauksessa. Lisäksi tavoitteena on saada valmiiksi KHT-tutkinto, josta puuttuu yksi osasuoritus.

”Olen kiinnostunut asioista, tutkinnot ovat vain sivutuote. Samalla tavalla kuin urheilussakin, haluan päästä koko ajan eteenpäin.”

Näkymä jatkuvaan ammatilliseen kehittymiseen oli tärkeä kriteeri Ollille hänen valitessaan työnantajakseen BDO:n. Yhtiössä on paljon erilaisia mahdollisuuksia työskennellä talouden ja yritysten parissa, kuten lakisääteinen tilintarkastus, laki- ja veropalvelut, yritysrahoitus, neuvonanto yrityskaupoissa sekä sisäisen tarkastuksen palvelut.

”Työnantaja tukee mahdollista halukkuutta edelleen laajentaa osaamista muihin erityisaloihin talon sisällä. Esihenkilö on viestinyt avoimesti, että siirtymät tiimien välillä ovat järjestettävissä”, Olli kertoo.